La Plataforma denuncia les declaracions del govern municipal de Sant Cugat

Denunciem la declaració d’expectatives especulatives residencials per part del govern municipal de Sant Cugat al Parc Intermunicipal de Can Sant Joan, i que contravenen totalment el concepte d’urbanisme sostenible

La Plataforma Reconvertim el Camp de Golf de Can Sant Joan denuncia la declaració d’expectatives especulatives residencials per part del govern municipal de Sant Cugat al parc de Can Sant Joan, encabit en els termes municipals de Sant Cugat i Rubí. Aquestes declaracions contravenen la llei d’urbanisme en l’article 3 del Text Refós de la Llei d’Urbanisme, Llei 3/2012 de 22 de febrer i l’article 3 del Reglament d’Urbanisme DECRET 305/2006, de 18 de juliol.

Convertir un sistema d’equipaments en sol urbà en una requalificació urbanística amb habitatges, tant si son públics com privats, seria incomplir tots els criteris fixats per la llei i el Reglament en termes d’urbanisme sostenible.

La Plataforma Reconvertim el Camp de Golf de Can Sant Joan, formada per les entitats Rubí d’Arrel, Assemblea Sant Cugat pel Clima, Refem Cerdanyola, Sant Quirze del Vallès Natura, La Paparola Terrassa, ADENC i Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, entre altres, sol·licita que el propietari dels terrenys, l’INCASOL, impulsi la proposta que ha estat treballant en els últims 2 anys i que tenia el vist i plau de la Plataforma. Demanem que la proposta sigui presentada als Ajuntaments, si no s’ha fet ja, per poder sol·licitar les ajudes europees Next Generation, i així convertir l’espai en un Parc Interurbà, amb propostes de naturalització i com a enclavament clau per a la captació de CO2 al Polígon d’Activitats de Can Sant Joan.

És el moment que l’INCASOL presenti els treballs realitzats en favor de la sostenibilitat i les actuacions de renaturalització del territori de Can Sant Joan, d’acord amb la nova Llei de Restauració de la Natura aprovada per la Comissió Europea de la UE, i que el projecte tiri endavant d’una vegada per totes.

Adjuntem informació sobre la normativa vigent

ANNEX LEGISLATIU

LLEI DE RESTAURACIÓ DE LA NATURA: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/ip_23_5662

MODIFICACIÓ DEL TEXT REFÓS DE LA LLEI D’URBANISME per la Llei 3/2012 de 22 de febrer: https://territori.gencat.cat/web/.content/home/01_departament/documentacio/territori_urbanisme/urbanisme/publicacions/text_refos_llei_urbanisme.pdf


Capítol II. Principis generals de l’actuació urbanística

Article 3. Concepte de desenvolupament urbanístic sostenible

1. El desenvolupament urbanístic sostenible es defineix com la utilització racional del territori i el medi ambient i comporta conjuminar les necessitats de creixement amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

2. El desenvolupament urbanístic sostenible, atès que el sòl és un recurs limitat, comporta també la configuració de models d’ocupació del sòl que evitin la dispersió en el territori, afavoreixin la cohesió social, considerin la rehabilitació i la renovació en sòl urbà, atenguin la preservació i la millora dels sistemes de vida tradicionals a les àrees rurals i consolidin un model de territori globalment eficient.

3. L’exercici de les competències urbanístiques ha de garantir, d’acord amb l’ordenació territorial, l’objectiu del desenvolupament urbanístic sostenible.

DECRET 305/2006, de 18 de juliol del Reglament de la Llei d’urbanisme

https://portaljuridic.gencat.cat/ca/document-del-pjur/?documentId=402274

Article 3 Concepte de desenvolupament urbanístic sostenible

L’exercici de les competències urbanístiques i, en particular, de la potestat de planejament, es regeix pel principi de desenvolupament urbanístic sostenible definit a l’article 3 de la Llei d’urbanisme, el qual té com a objectiu la utilització racional del territori, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures, i comporta conjuminar les següents finalitats:

a) La utilització del sòl atenent a la seva naturalesa de recurs natural no renovable, el què comporta la configuració de models d’ocupació del sòl que:

1r. Afavoreixin la compactació urbana, evitin la dispersió de la urbanització i les edificacions en el territori mitjançant la previsió dels creixements en continuïtat amb el teixit urbà existent, i considerin la conservació, la rehabilitació i la recuperació de les trames urbanes i del parc immobiliari.

2n. Fomentin la implantació de sistemes de transport col·lectiu i la mobilitat sostenible en general.

3r. Afavoreixin la preservació i millora dels sistemes de vida tradicionals a les àrees rurals, i comportin una gestió adequada del sòl no urbanitzable i, particularment del sòl agrari, que reconegui les seves funcions productives, territorials i paisatgístiques.

4t. Afavoreixin la preservació i consolidació de la identitat del territori.

5è. Consolidin un model de territori globalment eficient.

b) L’atenció a les necessitats socials d’accés a l’habitatge, la previsió i modernització de les infraestructures, la millora dels equipaments existents així com la previsió de nous equipaments de manera que hi hagi una oferta adequada quantitativament i espacialment amb relació als habitatges; el desenvolupament del sistema productiu, i el foment de la diversitat econòmica i de la capacitat per a fer front als canvis socials i les innovacions tecnològiques.

c) La cohesió social, mitjançant la regulació de l’ús del sòl de forma que es fomenti la mescla equilibrada de grups socials, usos i activitats i es garanteixi el dret dels ciutadans i ciutadanes a gaudir d’un habitatge digne i adequat.

d) La cohesió territorial, amb l’objecte d’afavorir l’accés equitatiu de la ciutadania a les rendes i serveis bàsics amb independència del lloc de residència.

e) La protecció i gestió adequada del medi ambient i del patrimoni natural, mitjançant la preservació de les funcions ecològiques del sòl, la millora de la qualitat ambiental, la gestió del paisatge per tal de preservar-ne els valors, la utilització racional dels recursos naturals i el foment de l’eficiència energètica mitjançant l’elecció dels emplaçaments i l’ordenació de manera que tinguin en consideració les condicions geogràfiques i climàtiques que poden influir en l’estalvi energètic i el millor manteniment de les edificacions.

f) La protecció del patrimoni cultural, mitjançant la conservació, recuperació i millora dels immobles que l’integren, dels espais urbans rellevants, dels elements i tipologies arquitectònics singulars, dels paisatges de valor cultural i històric i de les formes tradicionals d’ocupació humana del sòl.

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar